Lyset i Den Brune Kødby er nomineret til fornem pris

Dansk Center for Lys har, blandt 18 indstillede projekter, udvalgt den nye udendørsbelysning i Den Brune Kødby til Danmarks fornemmeste lysdesign pris; Den Danske Lyspris
Fotograf
Bjarne Schläger

Danske Center for Lys skriver i deres nominering:

"Harmonisk og stilfuld belysning fremhæver de klassiske præferencer i arkitektur, bygninger og byrum i Københavns kulturelle kraftværk Den Brune Kødby.

Den Brune Kødby har en fantastisk nattehimmel, som adskiller sig fra mange andre af hovedstadens byrum. Den nærmest sakrale stemning skulle bevares i renoveringen af belysningen, men samtidig skulle belysningen også optimeres til mere brug og flere kulturaktiviteter. Umiddelbart uforenelige ønsker. Men takket være godt samarbejde er det lykkedes at skabe en belysning, der både bevarer mørket og åbner for flere funktioner. Som et traditionelt venitiansk byrum er al grundbelysning placeret og monteret på facader og under tagudhæng, der definerer de forskellige byrums afgrænsning og udstrækning suppleret med få master. Lyset aftager mod midten af alle rum, torve og gader, og der er overalt et smukt vue over rummet og de klassiske facaders arkitektur. Til projektet er der udviklet en ny Mini Københavner-lygte, og tilsvarende konsol, som er tilpasset i proportioner og skala til de forholdsvis lave staldbygninger. Lygten opfylder og tilfredsstiller ønsker til lyskvalitet, æstetik og arkitektonisk udtryk. De lange gader og enkelte rum fremstår herved med en præcis visuel skarphed med de nye opallygter i fast rytme og takt defineret af bygningsrytmen. Da Kulturstyrelsen ønskede den 60 meter lange Øksnehallen friholdt for væglygter med undtagen af frontispicen, så blev det helt exceptionelt accepteret at anvende LED-belysning skjult i tagudhæng for at skabe en svag lysaccentuering af facaden og udelys i nærområdet.
Ved Kalvetorvet mod syd holder billedskole, teaterskole og musikskole til. Her er belysningen foretaget med LED-linjelys under tagudhæng, der på smukkeste vis indrammer området for de mange børn. Hertil er der tilført nydesignede træmaster med Nightspot-lygter med RGB for dynamisk lys og iscenesættelse af aftenen og natten for de mange unge brugere. Udover forprogrammerede scenarier er der også brugeradgang via tablet til at udforme særlige scenarier til børnenes arrangementer. Samtidig med de mange krav til belysningen er Kvægtorvet gjort anvendeligt til store arrangementer. Et el-udtag for leje af strøm gør det muligt at opstille storskærm for EM-fodbold, Pride, open air-film og andre arrangementer ad libitum."

Vi er meget beærede over nomineringen og er, i første omgang blot stolte over overhovedet at være med i slutspurten, blandt som gode projekter.

Prisen uddeles d 24. marts 2022.

Fakta

  • Bygherre: Københavns Kommune & Københavns Ejendomme
  • Arkitekt og lysdesign: Bjarne Schläger Design ApS
  • Ingeniør: Gert Carstensen A/S – Rådgivende Ingeniørfirma v. Kasper Jørgensen
  • Entreprenør: Svend Lajer & Søn El-Anlæg A/S
  • Belysningsleverandører: Light Constructor, Signify. Willy Meyer/Delux Denmark og Louis Poulsen,